Gebrek aan kennis en zelfreflectie kenmerkt arts bij behandeling chronische lyme

Marcel Levi,
 
U schrijft in het parool van 15 december jl. dat ‘onder chronische lymepatiënten de onbedwingbare behoefte bestaat om overal een etiketje op te plakken, soms aangemoedigd door charlatandokters en andere gelukszoekers die hier handig een slaatje uit weten te slaan. En dat dit tot pseudo-erkenning van onverklaarde klachten zou leiden’.
 
Door jarenlange ervaring in het voeren van gesprekken met ziekenhuisspecialisten over chronische lymeklachten kan ik u het volgende melden: u vertoont de geconditioneerde reflex van een reguliere arts die geconfronteerd wordt met een (multisysteem) ziekte waar hij/zij (inclusief het ziekenhuissysteem waarvan zij onderdeel vanuit maakt) geen enkele raad mee weet.
 
Er is een oplossing voor het door u geschetste probleem. Die is eenvoudig en luidt als volgt:
verlos chronische lymepatiënten van hun klachten. Maak ze beter. De missie van een bevlogen arts, lijkt mij. Op het moment dat de klachten van chronische lymepatiënten juist gediagnosticeerd en vervolgens deskundig behandeld worden, bestaat er voor tienduizenden van hen namelijk geen enkele noodzaak meer zich op eigen kosten door, in uw woorden, ‘charlatans’ en ‘gelukzoekers’ in Nederland of het buitenland te laten behandelen.
 
Chronische lymeklachten zijn niet onverklaarbaar maar heel goed verklaarbaar. Om deze klachten te kunnen verklaren is er echter een andere houding van u en de beroepsgroep waar u toe behoort, nodig. Een houding die zich kenmerkt door een bepaalde mate van zelfreflectie. Kom uit uw ivoren toren en ga in gesprek met chronische lymepatiënten (u bent van harte welkom). Zet uw oogkleppen af, gooi uw kortzichtigheid en tunnelvisie over de schutting, durf lymespecialisten uit het buitenland (volgens ervaringsverhalen van chronsiche lymepatiënten wordt deze ziekte wel juist gediagnosticeerd en behandeld in de VS en Duitsland) en uit de complementaire geneeskunde te raadplegen en ga u werkelijk verdiepen in deze ziekte in plaats van makkelijk te scoren via een oppervlakkige column.  Zoals de voorzitter van de lymevereniging Fred Verdult aangeeft in zijn open brief aan u, is voldoende recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek voor handen.
 
Aan de bak Marcel.
 
 

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.