Symptomen bestrijden of werkelijk genezen

Volgens Hoogleraar diabetologie Hanno Pijl in het televisieprogramma Eenvandaag kan het verbeteren van de leefstijl van patiënten met een chronische ziekte tot een verbetering van hun gezondheid leiden. Op de terechte vraag van de journalist of dat de gezondheidsindustrie dit idee niet eerder had kunnen opperen, antwoordt de hoogleraar dat dit waarschijnlijk het gevolg is van het feit dat de farmaceutische industrie geen ‘gezonde leefstijl’ verkoopt maar pillen.

Symptomen bestrijden als strategie

Na het horen van dit antwoord reizen mijn gedachten terug in de tijd, om precies te zijn naar augustus 1991. Ziek terug gekomen van een trainingskamp in de Spaanse Pyreneeën zit ik als jonge atleet voor het eerst in de spreekkamer van een Maag/Darm/Lever specialist vanwege een darmontsteking. De beste man vertelt mij dat deze gediagnosticeerde aandoening het gevolg is van een niet goed functionerend (overactief) afweersysteem, weliswaar lastig en chronisch is, ik er wel tachtig jaar mee kan worden maar dat hij de oplossing voor deze kwaal in huis heeft; prednison, een paardenmiddel met flinke bijwerkingen. Na zijn diagnose en behandelmethode aangehoord te hebben denk ik; ‘hij maakt er zich wel erg makkelijk van af met deze  symptoombestrijder’ en ‘of dat het chronisch is moet nog blijken’. Mijn vader had op mijn leeftijd immers dezelfde aandoening maar na zijn veertigste levensjaar verdween de ziekte. Ik besef dat de specialist van zijn werkelijkheid de mijne probeert te maken. Op mijn vraag of het aanpassen van mijn voedingspatroon of leefstijl nodig is antwoordt hij ontkennend. Naar aanleiding van dit gesprek besluit ik mijn eigen weg naar werkelijke genezing te volgen en gebruik te maken van de symptoombestrijder prednison, indien nodig.

De ziekte blijft terugkomen. In de zeventien jaren ziekenhuisbezoek die volgen wordt strikt volgens protocol prednison voorgeschreven. Word ik daar beter van? Even, om vervolgens langzaam maar zeker nog chronisch zieker te worden. Uiteindelijk is een operatie onvermijdelijk. Ook deze valt onder het kopje symptoombestrijding. Na deze ingreep blijven mijn klachten namelijk voortduren en na een tevergeefse rondgang langs de Nederlandse ziekenhuispoli wordt door een Duits laboratorium geconstateerd dat ik last heb van chronische lyme als gevolg van hetzelfde, niet goed functionerende, afweersysteem. Een ziekte waarvan de chronische vorm in de reguliere zorg niet (h)erkend, laat staan behandeld wordt.

Deze persoonlijke ervaring, die niet op zich staat, maakt duidelijk dat wanneer symptoombestrijding door de reguliere zorg als strategie gebruikt wordt men voortdurend achter de feiten aanloopt. Wat zou de invloed van deze werkwijze zijn op de hoogte van de zorgkosten denk je?

Doodziek

Zojuist beschreven ervaring, een kort dienstverband bij een zorgverzekeraar en vele gesprekken met reguliere, vrijgevestigde artsen en paramedische behandelaars later, hebben mij duidelijk gemaakt dat het reguliere zorgsysteem ziek is, doodziek welteverstaan. Een gezond zorgsysteem is echter een voorwaarde om patiënten te behandelen naar gezondheid en een voorwaarde om de kosten te beheersen.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van deze systeemziekte is het ontbreken van een financiële prikkel voor farmaceut, verzekeraar en arts om patiënten werkelijk te genezen. Het reguliere zorgsysteem beloont slechts het bestrijden van symptomen. Hoe is dat zo gekomen?

We leven in een neoliberale samenleving waar economische waarden prioriteit genieten. Er is geen tijd en ruimte om ziek te zijn en daarvan te herstellen. Geen tijd en ruimte om via beschikbaar budget de werkelijke oorzaken van vele ziekten te achterhalen en hiervan te genezen. Geen tijd en ruimte voor zelfreflectie en bewustwording van de eigen rol in het ziekteproces, voor een voor werkelijke genezing noodzakelijk bewustzijnsontwikkelingsproces. Er moet geld verdiend worden, ‘we moeten immers door’. Patiënten geven daarom vaak de voorkeur aan een snelle en makkelijke oplossing in de vorm van het slikken van medicijnen die slechts symptomen bestrijden zodat ze met relatief weinig ongemak op de korte termijn (schijnbaar) herstellen. Deze route vereist relatief weinig inspanning in de vorm van leefstijlverandering of bewustzijnsontwikkeling. Op deze wijze kan men relatief snel weer voldoen aan de eisen die door henzelf en de samenleving/overheid gesteld worden.

Big Pharma speelt graag op deze wens van de consument en samenleving in. Deze industrie heeft officieel twee doelstellingen. Winstmaximalisatie en het leveren van een positieve bijdrage aan de volksgezondheid. Het verdienmodel bestaat uit het wereldwijd afsluiten van patenten op plantaardige stoffen die vitamines, mineralen en structuurelementen bevatten en de mens voeden. Deze patenten maakt ze tot eigenaar van deze natuurlijke plantaardige voedende stoffen en bezitter van (een deel van) de natuur. De farmaceut kopieert deze natuurlijke stoffen (de natuur) chemisch en maakt er pillen van om deze vervolgens wereldwijd te vermarkten. Winstmaximalisatie realiseert het grootbedrijf door zich te organiseren volgens het, wettelijk aangemoedigde, Angel Saksische bedrijfsmodel. Volgens dit bedrijfsmodel is geld de belangrijkste maatstaf, is de aandeelhouder de baas en worden processen vooral zo goedkoop en efficiënt mogelijk gemanaged. 

De farmaceutische industrie vergroot zijn afzetgebied door samen met de chemische industrie aan te dringen op uitbreiding van de EU en nog meer globalisering. In combinatie met zojuist beschreven bedrijfsmodel stelt dit het farmaceutische grootbedrijf in staat de kostprijs te reduceren en een miljardenwinst te genereren. Hierdoor is de multinational in staat een immens leger aan lobbyisten op de been te brengen waarmee politieke macht vergaard wordt. Het uitoefenen van deze politieke macht heeft tot gevolg dat het Europese parlement wetten goed keurt die deze industrie welgevallig zijn. Daarnaast heeft deze industrie invloed in de opleidingen van artsen (James L. Wilson) en sponsort ze onder meer patiëntenverenigingen.  

Binnen het wereldwijde afzetgebied heeft het farmaceutische grootbedrijf een grote vaste klantenkring opgebouwd. Het creëren van vaste klanten realiseert zij door het bestrijden van symptomen in plaats van werkelijke oorzaken van ziekten. Strategieën die erop wijzen dat het maximaliseren van de aandeelhouderswaarde het werkelijke doel van deze industrie is.

Ook een zorginstelling als het ziekenhuis behoort tot de gezondheidsindustrie. Zij ontvangt van de verzekeraar en de overheid een budget dat tot een bepaalde hoogte afhankelijk is van het aantal behandelingen die verricht worden en het aantal ziekenhuisbedden dat bezet is. Hoe meer behandelingen verricht en bedden bezet, hoe groter het budget (tot een bepaald plafond). Dus, hoe meer terugkerende klantjes (patiënten) hoe groter het budget! Waarom niet de financiële beloning van het ziekenhuis afhankelijk maken van het aantal werkelijke genezingsprocessen. Van het aantal patiënten dat niet meer terug komt? 

Onafhankelijk, gezuiverd van commercieel belang

De kosten van de gezondheidszorg zullen drastisch slinken wanneer niet het bestrijden van symptomen van ziekten maar het streven naar gezondheid als verdienmodel gehanteerd wordt. Wanneer het zorgsysteem niet het ontwikkelen, uitvoeren en verstrekken van symptoom bestrijdende behandelmethoden of geneesmiddelen financieel beloont, maar wanneer zij de ontwikkeling, uitvoering en verstrekking van behandelmethoden en geneesmiddelen die werkelijke genezing bevorderen, beloont. Een systeem dat gezuiverd wordt van die commerciële belangen van de gezondheidsindustrie die de patiënt schaden en tot een financiële melkkoe maken. Dit vergt een andere wijze van denken van zowel politiek, farmaceut, verzekeraar, arts als patiënt. 

In eerste instantie betekent dit dat de keuze en financiering van de te ontwikkelen geneesmiddelen door een werkelijk onafhankelijk instituut of fonds in plaats van door de farmaceut zelf, dient te geschieden. Zodat niet alleen medicijnen en behandelmethoden ontwikkeld worden die commercieel gezien interessant zijn en/of symptomen bestrijden en vaak peperduur zijn (kankermedicijnen) maar die werkelijk nodig zijn en werkelijk genezen. Geneesmiddelen, ook voor ziekten die vanuit commercieel oogpunt niet aantrekkelijk om te diagnosticeren en te behandelen zijn, zoals chronische Lyme, Q koorts en vele andere ziekten.

Wil je de lezing ‘genezing van binnenuit’ bijwonen waarin ik je vertel hoe mijn weg naar genezing is verlopen, neem dan contact met me op via info@snijboon.com 

 

 

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.