Onderkantje

Het is dinsdagavond wanneer ik naar het televisieprogramma ‘de stand van het land’ kijk. Het criterium aan de hand waarvan deze stand wordt afgemeten is de perfectie industrie. ‘Deze groeit harder dan ooit in Nederland. In de zoektocht naar ultieme schoonheid zijn de allerbeste dagcrèmes en nieuwste make-up niet meer genoeg. Steeds meer mensen laten aan zich sleutelen’, wordt mij vertelt. In 2016 had de omzet van de cosmetica-industrie een omvang van ruim tweeënhalf miljard euro. Aan cosmetische borstvergrotingen werd vierentachtig miljoen euro verdiend.   

Buitenkantje

Een eigenaresse van een kliniek voor plastische chirurgie wordt geïnterviewd, een kickboksende vrouw van zesenvijftig jaar. Wat mij betreft het hoogtepunt van deze uitzending. ‘Het is nog nooit zo druk geweest’, zegt ze. ‘We willen er goed uit zien op social media en leuke selfi’s kunnen maken. Daarom voeren wij honderd borstvergrotingen per week uit. Het is goede handel en mijn praktijk groeit met dertig tot veertig procent per jaar’, vertelt ze de kijker trots. Een opmerkelijke trend is de opmars van de chirurgische correctie van de schaamlippen. Ze verwacht een exponentiële groei van deze ingreep de komende jaren. Als verklaring voor deze trend vertelt ze me dat de moderne vrouw voor zich zelf kiest, goed voor zich zelf zorgt en daar hoort haar onderkantje ook bij. ‘Wij verkopen geluk en zelfvertrouwen en wie wil er nu niet zelfverzekerd en gelukkig zijn’?

Binnenkantje

Ik schiet in een onbedaarlijke lach die maar niet op wil houden, ondertussen wachtend op het moment dat deze mevrouw zich bevrijdt van haar vermomming en de vrouwelijke evenknie van Kees van Kooten te voorschijn komt. Helaas, deze onthulling blijft achterwege. Het is de vrouw ernst. De volgende gedachte komt in me op: werkelijke schoonheid, onvoorwaardelijk vertrouwen en geluk zijn niet afhankelijk van je onderkantje of buitenkantje maar van je binnenkantje. ‘Beauty is in the eye of the beholder’.

Daarnaast word ik heel vrolijk van de wetenschap dat het BNP, een economische term die weergeeft wat wij Nederlanders samen verdienen en waar politieke partijen op worden afgerekend en bepaalt hoe hoog de afdracht van Nederland aan de NAVO is (Europese NAVO landen dienen 2% van het BNP af te dragen), mede afhankelijk is van het aantal gecorrigeerde schaamlippen en borsten en stap met een uitstekend humeur mijn bed in.

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.