Normen en waarden

Brabants dagblad 2016

Onze koning vertelt mij door het voorlezen van de troonrede hoe belangrijk het handhaven van normen en waarden is voor onze samenleving. Welke normen en  waarden zou hij bedoelen?  

Bedoelt hij dat we de norm die ouderen woonachtig in het verpleeghuis maximaal één maal per week van een douchebeurt voorziet, dienen te handhaven? (Heb van horen zeggen dat Trix per dag net zo vaak doucht als deze ouderen per maand.) 

Of zou hij de ‘toiletnorm’ bedoelen voor diezelfde ouderen? De norm dat een oudere voor het doen van een grote boodschap minimaal één uur op het toilet dient door te brengen omdat het personeel dat is ingehuurd om de bibs af te vegen is weg bezuinigd waardoor de ouderen na het doen van de grote bah nog een uurtje op de pot moeten blijven lummelen.

Of bedoelt hij de normen en waarden volgens welke bestuurders van pensioenfondsen en tussenhandelaren in beleggingsproducten schaamteloos miljoenen zo niet miljarden euro’s aan bonussen, afkomstig van de premies van pensioengerechtigde werknemers, legaal in eigen zak steken?    

Allen voorbeelden van gedrag dat moreel gezien discutabel is maar wettelijk blijkbaar toegestaan. 

Na het vrolijke en vermakelijke reclamespotje van het huidige kabinet, voorgelezen door onze koning, aangehoord te hebben, hoor ik politici die zojuist vernoemd beleid mogelijk hebben gemaakt, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voortdurend de woorden “waarden en normen” in de mond nemen.

Dit doet me denken aan een artikel van hoogleraar geschiedenis Von der Dunk die de ontwikkeling schetst dat de gehele Westerse cultuur in het teken van ‘succes’ staat. Hij zegt het volgende: ‘met het woord succes wordt economisch succes bedoeld. Ieder mens heeft naast materiële waarden echter ook andere waarden nodig. De materiële waarde zijn in onze cultuur overheersend geworden en er is een gebrek aan immateriële substantie bij politici’ .Mijn inziens een gevolg van vijfentwintig jaar lang neoliberaal politiek beleid, een daarmee gepaard gaand ongezond egoïsme en de financialisering van onze samenleving,

Onze samenleving vraagt om de opwaardering van immateriële waarden. Om moreel leiderschap. Niet alleen in woorden maar vooral in daden. De verinnerlijking van immateriële waarden als stevigheid, vertrouwen, integriteit, onderlinge solidariteit, gevoel voor rechtvaardigheid, verdraagzaamheid en barmhartigheid zijn in mijn persoonlijke- en werkervaring als levenscoach, het resultaat van een persoonlijk ontwikkelingsproces. Van innerlijke beschaving of innerlijke zuiverheid. Indien wij wensen dat ons land in de toekomst bevolkt wordt door bewuste burgers en een groot aantal bekwame politici en bestuurders die deze waarden niet alleen in woord maar ook in hun daden vertegenwoordigen, dan is het nodig nu op lagere en middelbare scholen te starten met lessen in persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling onafhankelijk van welke religie dan ook.

 

 

 

 

Bericht Delen?!

2 reacties op “Normen en waarden

 1. Michiel,

  Ik heb moeite met je laatste zin. Als je bedoelt dat je ernstige bezwaren hebt tegen een rigide voorschrijven van leefregels door een aan een god toegeschreven commando, dan ben ik het met je eens.
  Ik meen me te herinneren dat Theo van Hal religie aldus definieerde tijdens Godsdienstles: Het op zoek zijn naar antwoorden op levensvragen. Daar kan naar mijn idee ook een vreedzame werking van uitgaan.

  Overigens denk ik dat onze kinderen op een fijne school zitten waar veel aandacht is voor het respect voor natuur, creativiteit en de medemens… Dat is deels te verklaren door het internationale milieu maar zeker ook door de “mindset” van de oprichters van de school destijds en de schoolleiding die deze waarden bewaakt.

  met vriendelijke groet,

  Henk Vermeulen.

  1. dat is precies wat ik bedoel. De interpretatie of praktisering van een religie heeft vaak iets dogmatisch in zich waardoor beoefenaren zich vast-wikkelen in plaats van ont-wikkelen.

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.