Integriteit

Brabants Dagblad 2017 
 
Volgens Jan Terlouw moet integer openbaar bestuur het vertrouwen van de burger in de politiek herstellen. De bestuurder als een voorbeeld (ouder) voor de burger. 

Het feit doet zich echter voor dat het grootste deel van de bestuurders die vanwege niet-integer gedrag zijn weggestuurd, lid is van de VVD. De politieke partij met de grootste aanhang onder de Nederlandse bevolking. De vraag lijkt dan ook gerechtvaardigd in hoeverre burgers integer openbaar bestuur werkelijk belangrijk vinden. En …in hoeverre zojuist genoemde bestuurders op de hoogte zijn van de betekenis van het woord integriteit. Ze doen namelijk erg hun best integer over te komen in de media maar hebben moeite met werkelijk integer ‘zijn’.   

Laat ik ze een handje helpen. Wanneer handel je integer? Volgens meneer ‘van Dale’, en die kan het weten,  zijn eerlijkheid, onschendbaarheid en onkreukbaarheid synoniemen van integriteit. Een persoon wordt gedefinieerd als onschendbaar wanneer de noodzaak ontbreekt hem of haar ter verantwoording te roepen.

wet of geweten 

Ben je dan integer zolang je handelt volgens de wet? Met andere woorden, is de mate waarin iemand zich aan de wet houdt de maatstaf voor zijn of haar integriteit? De wet als externe toets voor integriteit. Of is er nog een andere maatstaf die bepalend is voor zijn of haar integriteit? Het ‘geweten’ als interne integriteitstoets?

Het gebruik van de wet als maatstaf is het meest duidelijk en overzichtelijk. De wet is namelijk bijna voor iedereen hetzelfde en openbaar. Hantering van een ‘zuiver geweten’ als interne toets voor integer gedrag is het meest ingewikkeld. Immers, dit geweten is per individu verschillend. Het geweten van de één is meer ontwikkeld dan dat van de ander. Daarnaast kan zo’n geweten zich ook ontwikkelen in de tijd. Mijn geweten van nu is zuiverder dan dat van vijfentwintig jaar geleden. Interessante vraag is natuurlijk: wat te doen als wet en geweten, in mijn ervaring  regelmatig, niet samenvallen?

‘het denken’ of ander deel

Als het geweten als interne toets voor integriteit dient, is het wel raadzaam te weten waar dit geweten dan uit bestaat. Bestaat dit uit mijn denkvermogen? Mijn denkvermogen stelt mij in staat de gevolgen en consequenties van mijn gedrag te beoordelen en te overzien. Ditzelfde denkvermogen stelt mij echter ook in staat allerlei argumenten te verzinnen om gedrag dat mijn interne integriteitstoets niet doorstaat, te vergoelijken. Om recht te praten wat krom is.

Blijkbaar is er een ander deel van wie wij zijn dan ‘ons denken’, bepalend voor de zuiverheid van ons gedrag. Hoe kun je van dit deel bewust gebruik maken en …waar in ons zit het? Toepassing van de antwoorden op deze vragen maakt ‘de mens’, en daarmee het openbaar bestuur, meer integer.  

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.