Mien

Eén van de eerste weilanden buiten de bebouwde kom van het stadje waar ik woon, wordt door Mien begraasd. Mien is een gepensioneerd gespierd werkpaard van zestien jaar oud. Een merrie. Ze staat met twee jonge Tinkers (een middelgroot, bont paard afkomstig uit het Groot Britannië of Ierland) in dezelfde weide. Alle drie zijn ze het bezit van een gepensioneerde boer.

Mien heeft een mooi doorleefd hoofd en een sterk karakter. Een uitermate geschikt fotomodel. Een foto van haar maken valt echter niet mee. Mien kijkt namelijk niet op of om wanneer ik haar bezoek. Ook als ik haar luidkeels bij haar naam roep, reageert ze niet. Ik fotografeer haar echter het liefst wanneer ze in de lens kijkt.

Het enige moment wanneer ik doorgaans enkele seconden contact met haar heb is wanneer ik haar voor het eerst in lange tijd benader. Op het moment dat ze me herkent en ziet dat ik op veilige afstand van haar blijf zitten of staan, graast ze onverstoorbaar door. Soms staat ze minuten zo niet urenlang stokstijf stil autistisch voor zich uit te staren. Evenals mijn aanwezigheid lijkt ook het weer geen enkele invloed te hebben op haar gedrag. Of het nu waait, regent, warm of koud is, het lijkt haar niet te deren. Soms heeft ze jeuk en schuurt ze met haar achterwerk langs een brede houten paal waaraan het toegangshek is opgehangen.

Wanneer de boer zijn paarden komt bijvoeren blijkt dat Mien de baas van het drietal is. Zodra het voer oneerlijk verdeeld is bemoeit ze zich niet of nauwelijks meer met de Tinkers. Ze heeft wel een afspraak met beiden: in geval van jeuk in de hals of op de rug, elkaar krabben.

Wanneer ik de twee Tinkers een handvol gras aan bied komen ze in draf naar me tot lopen om vervolgens het gras  dankbaar op te eten. Mien schenkt geen aandacht aan mijn hand met gras en graast gestaag door. Ze trekt haar eigen plan, is zichzelf en heeft geen enkele affiniteit met het fenomeen ‘sociaal wenselijk gedrag’. Wat een verademing.

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.