Het gevaar van generalisaties en vooroordelen

In het nationale debat over discriminatie is er onderscheid te maken tussen een groep mensen onder aanvoering van een politicus die alle Marokkanen en moslims over één kam scheert en voor minder mensen met deze etnische achtergrond in ons land pleit, en een groep die terecht tegen dit racisme in opstand komt en spreekt in termen van ‘de witte (blanke) man’ of ‘witte mensen’.

Zouden beide groepen werkelijk denken dat ‘de Marokkaan’ , ‘de Turk’ , of ‘de witte man’, bestaat? Iedere Marokkaan, iedere Turk of iedere witte man is toch uniek? Eigenschappen, wijzen van denken en gedragspatronen waargenomen en ervaren in de omgang met de ene Marokkaan, Turk of witte man zijn toch niet automatisch te projecteren op de andere respectievelijke Marokkaan, Turk of witte man? Rationeel goed te begrijpen maar in de praktijk en taal blijkbaar moeilijk uit te voeren of uit te drukken.

Dit komt doordat onze hersenen de neiging hebben te generaliseren. Dit is voor de grijze massa een energiezuinige manier om een overvloed aan informatie/prikkels die via de zintuigen tot haar komt, te reduceren tot een overzichtelijk geheel. Gevolg is wel dat dit overzichtelijke geheel een gereduceerde afspiegeling of slap aftreksel van de werkelijkheid vormt.

Het is van belang dat zoveel mogelijk mensen zich bewust worden van dit neuropsychologische mechanisme omdat het produceren van deze generalisaties en vervormingen door de aanwezige filters in onze hersenen de oorzaak zijn van een vervormd waargenomen beeld van de werkelijkheid. Een belangrijke oorzaak in het ontstaan van vele conflicten tussen individuen en bevolkingsgroepen met verstrekkende gevolgen. 

Dertig jaar gelden werd ik me bewust van dit mechanisme in mij. Ik trof mijn zus vol met blauwe plekken aan in haar huis. Afgetuigd door haar toenmalige Marokkaanse vriend. Ik merkte dat deze ervaring tot gevolg had dat ik het gewelddadige gedrag van deze man projecteerde op andere Marokkaanse mannen of jongens. Mijn gedachten en vooroordelen gingen met mij op de loop. Hoe ik dit opgelost heb? Door me in mijn gedrag niet meer te laten leiden door mijn vooroordelen of eerdere  ervaring maar mezelf te dwingen in het contact met Marokkaanse mannen af te gaan op mijn zuivere ervaring. Al snel daarna raakte ik bevriend met een hartelijke vredelievende intelligente Marokkaanse moslim. Hij heeft een andere huidskleur, andere gewoonten en rituelen als ik maar als ik daar doorheen voel, voel ik dat we in essentie dezelfde waarden belangrijk vinden, namelijk (onvoorwaardelijke) liefde en integriteit. 

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.