Democratie

Het is zondagmiddag wanneer ik op televisie vier filosofen en één journalist in het televisieprogramma het kwintet, vriendelijk zie stechelen over de mogelijkheden van een staat of volk om onafhankelijk te zijn binnen de Europese Unie en een globaliserende wereld. Na één uur praten luidt de samenvattende conclusie van het gesprek dat er werk aan de winkel is voor de Europese politici in Brussel. Dat het van belang is voor het voortbestaan van de EU dat de Europese burger, met name die met nationalistische gevoelens, zich beter vertegenwoordigd gaat voelen in Brussel. Dit kan gerealiseerd worden door een vernieuwd democratisch bestel. Het resultaat van dit nieuwe bestel zal zijn dat de burger het Europese beleid beter kan controleren waardoor als gevolg daarvan het wantrouwen van de burger jegens Europese instituties zal verdwijnen, aldus het kwintet. Eerlijk gezegd had ik dit antwoord een uur geleden zelf ook kunnen bedenken.

Na het zien van deze uitzending lees ik een artikel in de Volkskrant over de verdraaiing van de feiten door Britse politici voorafgaand aan het referendum in Groot-Brittannië over het wel of niet verlaten van de EU. De volgende vragen komen in me op.

Hoe functioneel is een parlementaire democratie als staatsvorm wanneer een aanzienlijk deel van de stemgerechtigden niet de capaciteiten of interesse heeft die nodig is om zich te kunnen verdiepen in complexe politieke vraagstukken en keuzes, en de consequenties daarvan?

Wat betekent het voor het functioneren van een parlementaire democratie wanneer sommige politici net zo betrouwbaar zijn als het stereotype van de tweedehands autoverkoper, en burgers te vaak hun stem uitbrengen op basis van onderbuikgevoelens?

En tot slot: wat heb je aan een parlementaire democratie wanneer politici en media feiten bewust en onbewust verdraaien en een significant deel van het electoraat niet in staat is om berichtgeving over complexe politieke vraagstukken, keuzes en consequenties daarvan, te toetsen op zuiverheid?

Is een lieve dictator of spiritueel leider misschien een goed alternatief? En…, waarom de democratische organisatie in Europa vernieuwen als juist het gedrag van “de mens”
de oorzaak is van de stagnatie van het democratische systeem? Zijn wij als mens misschien aan vernieuwing toe? Ik vermoed van wel.

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.