Probleembever

Ik lees het volgende stukje in de Volkskrant. “De provincie Limburg zit in haar maag met een groep probleembevers. Ze eten gewassen op, graven gangen in oevers en bouwen dammen in beken met overstromingen tot gevolg. Limburg wil nu enkele overlast veroorzakende bevers weghalen maar kan er geen geschikte verblijfplaats voor vinden. Andere provincies willen de probleemgevallen niet op nemen.” Ik moet denken aan de opvang van vluchtelingen gedurende het afgelopen jaar en zie een verbluffende overeenkomst!

“In 2002 leefden er tien bevers in Limburg. Dit is hun populatie uitgegroeid tot ruim zes honderd stuks. Volgens de provincie hebben ze inmiddels alle watergangen in Limburg bezet.       De bever is het troetelkind van de natuurliefhebber maar ook zij erkennen inmiddels dat de bever problemen veroorzaakt. Om het draagvlak onder de bevolking voor de bever niet te verliezen schreef de provincie in 2007 een beverprotocol en werd in 2014 een bevervisie opgesteld.” Echt waar! Waarom deze slimme dieren niet lekker laten ravotten? Brengt meteen een beetje avontuur en onderlinge solidariteit terug in ons overgereguleerde polderlandje. Samen sterk tegen de Bever!

Het feit dat in het Faunabeheerplan van de provincie staat dat bevers mogen worden gedood als herplaatsing niet lukt, vormt een bedreiging voor het voortbestaan van de bever. Boswachter Andy Liebrand vindt het doden van bevers nogal ver gaan en zegt: “we moeten de bevers niet over één kam scheren. Per geval moet bekeken worden welke schade hij of zij aanricht en hoe die kan worden voorkomen.” Indien Andy er mee instemt, wil ik hem bij deze,  voordragen als de nieuwe minister president van ons land.

Uw correspondent uit de provincie

 

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.