Corpsballendemocratie

Vorig jaar werd Ard van der Steur voorgesteld aan de pers als de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid. Ik zag een corpulente man in een glanzend maatpak zo trots als een aap zijn. Hij had op elke journalistieke vraag, zonder enige aarzeling, onmiddellijk zijn, meestal nietszeggende, antwoord paraat. Een veeg  teken. Na een jaar ministerschap is mijn vermoeden van realiteit geworden.

Het is te makkelijk om de man af te rekenen op alles wat er mis gaat op zijn ministerie dat door menig ingevoerd journalist gekenmerkt wordt als een slangenkuil maar zijn optreden in de media is geen succes. Hij heeft zich, waarschijnlijk onbewust, een overlevingsstrategie eigen gemaakt die er uit bestaat zijn opponent of lastige vragensteller, in dit geval een journalist of oppositielid, verbaal te overbluffen met korte gevatte antwoorden zonder ter zake kundig te zijn. Probleem voor hem is dat pientere journalisten of Kamerleden dit toneelstuk doorzien.

Zijn voorganger Ivo Opstelten, ook lid van de VVD, had de gave om een half uur aan het woord te zijn zonder iets te zeggen en zonder ook maar een ogenblik de indruk te wekken dat hij werkelijk wist waar hij over sprak. Is toch knap vind ik. Beide heren tonen aan dat je met deze verbale trucjes in combinatie met een dikke huid en Haagse bluf, in ieder geval in Nederland, minister kunt worden.

Waar doen deze mannen en hun gedrag me toch aan denken? Dit is de vraag die ik mezelf gisteren stelde. Vanmorgen schoot het antwoord me te binnen. Vijfentwintig jaar geleden woonde ik op een grote zolderkamer aan een mooi park midden in de stad. Twee huizen verderop woonde een studiegenoot in een mooi, groot, statig herenhuis met grote hoge kamers en een diepe achtertuin. Het huis was in het bezit van de plaatselijke studentenvereniging. Mijn studiegenoot was lid van deze vereniging en woonde samen met vijf andere mannelijke leden op dit adres. Ik kwam wel eens bij hem over de vloer om college-aantekeningen uit te wisselen. Via hem kreeg ik een inkijkje in het dispuutleven.

Meestal stond de keuken blank, waren de muren beschimmeld, schoten de muizen weg als je het keukenkastje opende en lagen er lege kratten bier, overtollige bankstellen en stoelen, afgetuigd in de tuin. Het huis was compleet uitgewoond. Als ik voorzichtig vroeg wat de oorzaak van deze huishoudelijke tsunami was kreeg ik een onverschillig antwoord. Voor hen was deze manier van huishouden normaal. 

Wat ik nog het meest wonderlijke vond was het verbale geweld van de corpsleden. Meestal was deze grote mond nergens op gebaseerd, in ieder geval niet op buitensporige kwaliteiten, capaciteiten, talent of prestaties. Het doel van dit gedrag was de tegenstander in het debat of gesprek te overbluffen en daardoor in de rangorde van de groep te stijgen. Typisch gedrag van een zilverrug.

Blijkbaar recruteert de VVD nog steeds haar meest prominente leden uit dit netwerk en daar krijg je rare ministers van. Mevrouw Schippers die zich minister van Volksgezondheid mag noemen maar niet (para)medisch geschoold is of ervaring als mantelzorgster heeft. ‘Kamp’ die geen economische achtergrond heeft maar wel het ambt van minister van Economische zaken bekleedt. Mevrouw Hennis-Plasschaert die geen militaire ervaring heeft maar wel als het opperhoofd van het ministerie van Defensie wordt gezien. En niet te vergeten de zojuist genoemde ministers van Justitie die er ongegeneerd op los kakelen. Het lijkt erop dat we in een corpsballendemocratie leven. Hoe zou het toch komen dat de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen doorgaans zo laag is?

Bericht Delen?!

3 reacties op “Corpsballendemocratie

  1. Is het iets voor jou om eens op de stoel van een minister te gaan zitten? Dan komt er werkelijk iets terecht van het besturen van dit land met jouw heldere visie en humor 🙂

    1. Dank je wederom voor de complimenten maar mezelf kennende ben ik compleet ongeschikt voor die functie. Ben namelijk wars van regels en procedures en heb geen dikke huid.

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.