Politieke onzin in een maatpak

Volgens het huidige kabinet moest er de afgelopen vijf jaar bezuinigd worden. Rutte verscheen dagelijks meermalen in beeld om de noodzaak hiervan wereldkundig te maken. Hij maakte bewust gebruik van de media, van de kracht van de herhaling (mensen geloven over het algemeen datgene wat ze het vaakst horen in plaats van datgene wat feitelijk juist is), een mooi maatpak en zijn welbespraaktheid. Zijn boodschap was echter complete onzin en ik zal je in het kort vertellen waarom.
 
Keynes, een bekende Britse econoom uit de vorige eeuw, leerde ons dat een economie in zwaar weer gestimuleerd dient te worden door gerichte investeringen van de overheid om de vraag naar producten op peil te houden. Deze theorie zal niet in elke recessie zijn nut doen gelden maar wel in die van de afgelopen jaren omdat deze crisis voornamelijk werd veroorzaakt door een te hoge schuldenlast in de private sector. Te veel particulieren, jij en ik, hadden gemiddeld genomen een (te) hoge hypotheek of anderszins schulden waardoor er te weinig geld overbleef om te besteden aan het kopen van ‘spullen’.
 
Door de beslissing van het kabinet te bezuinigen op de sociale zekerheid kregen de huishoudens met schulden en/of huishoudens met een laag inkomen nog minder te besteden waardoor de economie in een nog diepere recessie terecht kwam dan nodig was. Een beetje dom omdat onderzoek uitwijst dat juist mensen met lage inkomens hun vrij besteedbaar inkomen in het geheel rechtstreeks uitgeven in de supermarkt en andere winkels of bedrijven.
 
De noodzakelijk hervormingen die de oorzaken van de crisis in de kern zouden moeten aanpakken zoals het stapsgewijs stoppen met het fiscaal belonen van het maken van schulden door zowel particulieren als banken, werd slechts mondjesmaat of niet in gezet. De verantwoordelijke politieke partijen waren blijkbaar bang voor een afrekening van de kiezer op 15 maart a.s. Daarnaast heeft de bankenlobby er alles aan gedaan om de noodzakelijke hervormingen in deze sector te voorkomen. Ook het fiscaal belonen van een verduurzaming en vergroening van de economie is achterwege gebleven. Evenals het fiscaal bestraffen van het vervuilen van het milieu en de mishandeling van dieren.
 
Nu zou Nederland volgens Rutte en Asscher sterker uit de crisis zijn gekomen want de economie groeit weer. Wat ze er niet bij vertellen is dat de schulden van de private sector sinds een jaar weer zijn gegroeid en dat ook de balansen van de banken zijn gegroeid in vergelijking met de omvang van deze balansen aan het begin van de financiële crisis.. Het gevolg is dat de financiële ravage voor de burger nog groter wordt dan voorheen indien één van de grote banken in ons land opnieuw omvalt. Dit omvallen is niet denkbeeldig aangezien het eigen vermogen van deze banken nog nauwelijks is verhoogd in vergelijking met de omvang van dit vermogen aan het begin van de financiële crisis. Bovendien weten we inmiddels dat een geforceerde economische groei gebaseerd op een te grote schuldenlast in de private sector een flink risico op een nieuwe diepe recessie met zich meebrengt.
 
Te negatief? Niet geloven? Zou het maar wel doen want ik heb mijn maatpak en mijn nieuwe schoenen aangetrokken terwijl ik dit stukje zit te schrijven.

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.