Wij zijn natuur

De olifant, de oerang oetan, de tijger en de neushoorn zijn bijna uitgestorven. De biodiversiteit neemt wereldwijd drastisch af evenals de omvang van de longen van de aarde; het tropische regenwoud. Oorzaak is de ontbossing vanwege de productie van palmolie, hout, papier en soja. Per jaar verdwijnt daarom wereldwijd een bosgebied met een oppervlakte ter grootte van tweemaal Nederland. Bossen worden gekapt en dieren nodeloos omgebracht. Dit alles ten behoeve van de industrie.

Geeft het feit dat wij over een andere vorm van bewustzijn beschikken dan dieren, bomen en planten ons het recht om met deze vormen van leven om te gaan zoals wij dat nu doen? Een wijze waartoe het kapitalisme de mens heeft aangezet?

In werkelijkheid staat de mens niet boven de natuur maar maakt zij onderdeel van haar uit. Wij ‘zijn’ natuur. Het onstoffelijke deel van onze persoonlijkheid, dat deel met eeuwigheidswaarde, bestaat immers uit dezelfde bouwstenen als de natuur. Vernietiging van de natuur betekent daarom niet alleen dat al het andere dan het menselijke leven op deze aarde verdwijnt maar ook de vernietiging en ontkenning van wie wij werkelijk zijn.

 

 

 

 

 

 

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.