Karel

Achter een dikke wand van glas zie ik Karel liggen. Karel is een Siberische tijger van vijftien jaar oud. Een mannetje. Zijn territorium in dit park bestrijkt een oppervlakte van vijftig bij vijventwintig meter en is afgescheiden van het publiek door middel van groen hekwerk en glas. Meestal ligt hij voor de deur waardoor zijn verzorgsters zijn maaltijd naar binnen brengen, zo ook nu. Ik zie dat Karel beduidend groter is dan de andere tijgers in het park en dat hij een grote wond heeft die de gehele achterkant van zijn linker voorpoot bestrijkt.

Omdat de tijgers in het naastgelegen verblijf een lunch krijgen gepresenteerd, loop ik daar naar toe. De twee tijgers zijn opgesloten in hun slaapverblijf zodat de verzorgster de gelegenheid heeft veilig grote stukken vlees in een struik te verbergen en aan een boom te hangen. Als ze hier mee klaar is vertelt ze mij en de andere toeschouwers, terwijl ze zich nog in het tijgerverblijf bevindt, met behulp van een microfoontje wat wetenswaardigheden over de tijger. Ze spreekt de toeschouwers onzeker toe. Tegelijkertijd heeft ze iets stoers over zich. Deze combinatie van emoties fascineert me. Ik vermoed dat ze zich meer op haar gemak voelt in het gezelschap van tijgers dan ten overstaan van een menselijk publiek.

Na afloop van haar presentatie mengt ze zich onder de toeschouwers en spreek ik haar aan. Ik wil van alles van haar weten over deze prachtige dieren. Wanneer ik haar vraag of dit park dagen organiseert waarop abonnementhouders een kijkje achter de schermen mogen nemen, antwoordt ze dat ze dat niet doen. Maar, als je nu met mij mee loopt kan ik je Karel van dicht bij laten zien, stelt ze me voor. ‘Ik wil je wel vragen dit niet verder te vertellen’, voegt ze er aan toe. Dat beloof ik haar. Op weg naar de slaapverblijven van de tijgers besef ik hoe bijzonder het is dat ze mij deze mogelijkheid aan biedt. Ondertussen instrueert de verzorgster mij vooral rustig te blijven in de nabijheid van de tijger en, indien ik overvallen wordt door angst, niet hard weg te rennen. Als ik zou struikelen zou een tijger mij namelijk, met zijn poot door het hek, vast kunnen grijpen vertelt ze me achteloos. Ik denk even dat ze een grap maakt maar aan haar gezichtsuitdrukking te zien is ze bloedserieus.

Oerkracht

Binnen twee minuten sta ik op een afstand van een meter oog in oog met Karel. Tussen ons in staat een dun, hoog, groen ‘Heras hekwerkje’ onder stroom. Ik sta oog in oog met Karel. Hij brult in de richting van ons beiden. Hij communiceert vrij direct en het interesseert hem niet hoe ik zijn welkomstgroet beantwoord, laat staan wat ik van hem vind. Type ruwe bolster blanke pit. Daar hou ik van. Ik voel en zie de puurheid en oerkracht van de natuur vormgegeven in een immens grote tijger. Ik merk dat de verzorgster minder nerveus wordt zodra ze ziet dat ik rustig blijf tijdens zijn gebrul. Nadat ik een aantal foto”s van hem heb genomen bedank ik haar voor dit onverwachte uitstapje en vervolg, onder de indruk van deze ontmoeting, mijn wandeling.

Euthanasie

Een half jaar later ben ik opnieuw in dit park en zie dat er een andere tijger in het verblijf van Karel ligt. Ik vraag de verzorgster of Karel is verhuisd. ‘Nee’, zegt ze. ‘Karel is geëuthanaseerd. Hij had uitgezaaide kanker. Dat was de oorzaak van de doorligwond aan de achterzijde van zijn gehele linker voorpoot maar dat wisten we toen nog niet’, vertelt ze mij. Ik bedank de verzorgster voor haar antwoord en zie Karel nog even in gedachten voor me. Ik voel me verdrietig en opgetogen tegelijkertijd. Verdrietig vanwege de lijdensweg die deze tijger heeft ondergaan en opgetogen vanwege het feit dat het in Nederland blijkbaar mogelijk is een tijger uit zijn lijden te verlossen zonder dat daar kamervragen over worden gesteld 

Droom

Een week later ontvang ik een cadeautje in de vorm van een droom. Een droom die mij duidelijk maakt dat het tijd wordt de tijger in mij niet langer in gevangenschap te houden. Dank je wel hoger bewustzijn. 

 

 

 

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.