Liefdevolle relaties

Bijna iedereen heeft behoefte aan liefdevolle relaties. Liefdevolle relaties met anderen zijn echter niet vanzelfsprekend. Een bepaalde mate van zelfbewustzijn is hiervoor nodig. De bereidheid om je zelfbewustzijn te vergroten vraagt om zelfreflectie en het verlangen te groeien als persoon. Op school krijgt een kind echter geen les in ‘persoonlijke groei of ‘bewustzijnsontwikkeling’. Blijkbaar veronderstelt men dat een kind op dit gebied auto-didactisch is.

Geestelijke behoeften

Een kind heeft fysieke, mentale en geestelijke behoeften. Op fysiek gebied komen de meeste kinderen niet te kort. Ze krijgen, even afgezien van de kwaliteit, voldoende voeding, drinken, beweging en rust. In de mentale behoeften van kinderen wordt voorzien door het bestaan van scholen, cursussen en wetgeving als bijvoorbeeld ‘leerplicht’. Hoe is dat geestelijk gebied? Wordt er voldoende rekening gehouden met de geestelijke basisbehoeften van een kind? Krijgen kinderen datgene aangereikt van ouders en verzorgers wat nodig is om te leren liefdevol met zichzelf en anderen om te gaan?  

Twaalf vormen van liefdevolle aandacht

Op de vraag van relatietherapeute ‘Brouwer’ aan volwassen klanten wat ze te kort gekomen zijn in hun jeugd en wat ze alsnog nodig hebben om zich goed te voelen, worden de volgende twaalf begrippen genoemd; aanmoediging, acceptatie, begrip, bevestiging, bewondering, erkenning, geruststelling, goedkeuring, respect, vertrouwen, waardering en zorg. Niet toevallig de twaalf geestelijke basisbehoeften van een kind. Ze zijn allen belangrijk voor een kind om zich goed te voelen en het zijn allen verschillende uitingsvormen van liefde en aandacht. ‘Brouwer’ stelt: als je als kind deze twaalf vormen van liefde in voldoende mate hebt ontvangen, heb je geleerd hoe je met jezelf en met andere mensen liefdevolle relaties kunt aangaan. Wanneer je als kind één of meerdere van bovenstaande vormen van liefde tekort bent gekomen, ben je verwond geraakt en heb je als volwassene een gevoelige plek als het gaat om die vorm(en) van liefde. De gradatie van de verwonding is afhankelijk van de leeftijd van het kind op het moment dat de verwonding plaats vind. Hoe jonger je bent hoe groter de verwonding. Een voorbeeld; stel je hebt als kind onvoldoende begrip en erkenning ervaren. Als je vervolgens opgroeit en als volwassene in een situatie terechtkomt waarin je niet de erkenning krijgt die er volgens jou zou moeten zijn, ben je daar extra gevoelig voor. Van binnen reageer je daar direct op en dat wordt zichtbaar in je gedrag. Je reageert emotioneler, je wordt heftiger of passiever in je gedrag dan normaal. Voorbeelden van vormen van heftig gedrag zijn; je wordt sarcastisch, je gaat je stem verheffen, je wordt agressief, aanvallend of dominant. Vormen van passief gedrag zijn; je reageert verbolgen, je gaat zwijgen, mokken, je haakt af, wordt afwezig, onzichtbaar of je negeert.

Als je als kind, zoals in bovenstaand voorbeeld, hebt ervaren dat je bijvoorbeeld te weinig begrip en erkenning hebt gekregen, dan ontstaat er een gevoel van leegte. Dit wordt door ‘Brouwer’ weergegeven als een leeg vat. De normale menselijke reactie is dat je deze leegte wilt vullen, je wilt dit gevoel van leegte niet meer voelen. Nu zijn er twee mogelijkheden om er voor te zorgen dat je deze leegte niet meer voelt.

Belemmerend gedrag

De eerste mogelijkheid; je gaat (belemmerend) gedrag ontwikkelen dat gericht is op het verkrijgen van deze tekort gekomen vorm van liefde (zoals in ons voorbeeld ‘begrip’ of ‘erkenning’) van je omgeving (partner, familie, vrienden, kennissen enz). Bijvoorbeeld door voortdurend ‘haantje de voorste’ te willen zijn of door jezelf te willen profileren door anderen naar beneden te halen. Andere vormen van belemmerend gedrag zijn ‘het voortdurend gelijk willen hebben’ of  ‘extreem prestatiegericht zijn’ en op deze wijze alle aandacht in de vorm van erkenning van je kwaliteiten naar je toe trekken. Dit zijn echter vormen van gedrag die door je omgeving op de lange termijn niet geaccepteerd worden en daardoor voorkomen dat je liefdevolle relaties met de mensen om je heen ontwikkelt. Je bent bewust of onbewust gericht op het krijgen van iets in het contact met de ander en je begeeft je op het speelveld van macht en manipulatie. Bovendien helpen deze vormen van gedrag slechts tijdelijk het lege vat te vullen waarna het lege gevoel weer terug keert.

Persoonlijkheid ontwikkelen

De tweede mogelijkheid; je kunt je persoonlijkheid ontwikkelen door het doen van zelfonderzoek. Je bent je bewust van het feit dat je met het oude gedrag om extra begrip en erkenning af te dwingen op de lange duur niet bereikt wat je wilt, namelijk meer begrip en erkenning. Je bent je bewust van het feit dat er nieuw gedrag nodig is om het gebrek aan liefde blijvend te doen verdwijnen (het lege vat te vullen).

Maar mijn persoonlijkheid ontwikkelen en nieuw gedrag aanleren, hoe doe ik dat? Als kind heb je geleerd je op de buitenwereld te richten in de vraag om aandacht en liefde. Dit maakt een kind emotioneel afhankelijk van personen (bijvoorbeeld familie, partner, vrienden), situaties of materie (bijvoorbeeld eten). Wat je mag leren is dat de liefde die je bewust of onbewust wilt ervaren, die blijvend en onvoorwaardelijk is, dat die liefde in jou is en niet buiten jou. Je kunt contact maken met deze bron van liefde en wijsheid in jou. Door contact te maken met deze bron ervaar je de onvoorwaardelijke liefde die er is voor jou. De relaties met andere mensen worden dan ook automatisch vrijer en liefdevoller. In de kern ben je namelijk liefde.

Wil je begeleiding in dit proces? Bel me dan op 06 48466323

Michiel Bienert 

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.