De zwanenfamilie

Voor het maken van een foto-reportage volg ik een zwanenpaar met vijf jongen van ongeveer drie a’ vier weken oud. Omdat ik inmiddels een goede bekende van ze ben geworden word ik gedoogd indien ik zittend op een door de ouders bepaalde afstand van ze verblijf. Vader zwaan houdt me nauwlettend in de gaten en geeft me duidelijk aan wanneer ik te dichtbij kom. Ik respecteer zijn grens volledig.

Terwijl ik deze zwanenfamilie observeer, zie en hoor ik dat moeder zwaan door specifiek gekir de kleine zwaantjes bij zich roept. Eenmaal bij elkaar geeft ze het startsein voor activiteiten zoals bijvoorbeeld het duiken naar voedsel. Ze geeft zelf het goede voorbeeld waarna de kleintjes volgen. Nadat moeder zwaan genoeg voedsel heeft opgedoken besluit ze zichzelf te wassen om vervolgens dobberend een dutje te doen op het water. De kleintjes volgen wederom. Ook zij wassen zich en dobberen vervolgens slapend om haar heen.

Hoe langer ik in de nabijheid van deze mooie watervogels verkeer hoe meer ik me één met deze mooie vogels voel. Zittend aan de oever van het water besef ik dat de aanwezigheid van deze dieren, planten en bomen voorwaarde is voor de mens om op deze aarde te kunnen leven. Hoe belangrijk het is respectvol met deze aardse rijkdom om te gaan en hoe noodzakelijk de transitie van een vervuilende naar een schone samenleving daarom is. Een logisch gevolg van een opschoning van het collectieve bewustzijn.

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.