Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel

Deze week maakte de correspondent van de Volkskrant in London ‘Ijzendijk’ bekend dat meer dan de helft van alle zogenaamde coronaziekenhuisopnamen in Groot-Brittannië werden geadministreerd als corona opnamen terwijl deze mensen voor een andere aandoening waren opgenomen. De ziekenhuizen en de minister van Volksgezondheid van Groot Brittannië wisten dit terwijl het corona- en vaccinatiebeleid werd en wordt afgestemd op het aantal ziekenhuisopnamen gerelateerd aan corona. 

Door werkervaring bij een zorgverzekeraar weet ik dat de vergoedingen die ziekenhuizen in Nederland ontvangen van zorgverzekeraars per behandeling en ziekte variëren. Een longontsteking als gevolg van een coronabesmetting (virus) levert het ziekenhuis waarschijnlijk een hogere (anderhalf of tweemaal zo hoog) vergoeding op in vergelijking met een (normale) longontsteking veroorzaakt door een bacteriële infectie. Daarnaast kan een opname van een patiënt met meerdere aandoeningen worden geadministreerd als een opname met de aandoening die de hoogste vergoeding voor het ziekenhuis oplevert. Patiënten die worden opgenomen krijgen standaard een onbetrouwbare PCR-test. Wanneer deze test positief is wordt de patiënt geadministreerd als een corona opname ook al is dat niet de reden van opname. Het gevolg is dat het aantal geadministreerde corona opnamen waarschijnlijk veel hoger ligt dan het aantal werkelijke corona opnamen. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor de coronadoden.  Overigens, de fraudegevoeligheid van dit financieringssysteem van ziekenhuizen is al decennialang bekend. (zie de artikelen ‘wakker worden’ en ‘ontmenselijking van de samenleving’ voorjaar 2020 op deze website). 

Ik vermoed dat deze werkwijze in Groot Brittannië  maar ook wereldwijd gemeengoed is. Daar is een mooi Nederlands woord voor: Volksverlakkerij. Wanneer zal Hugo het een en ander gaan opbiechten over de opnamecijfers gerelateerd aan corona van de Nederlandse ziekenhuizen? Of zijn wij zo naïef om te denken dat deze wijze van administreren in Nederland niet voorkomt?   

Kritische volgers van het gevoerde coronabeleid benoemden deze wijze van werken vorig jaar al omdat ze zelf de cijfers bestudeerden in plaats van zich onjuist te laten informeren door de zogenaamde betrouwbare, onafhankelijke officiële instanties en media. Deze kritische volgers werden en worden in het maatschappelijk debat door verschillende journalisten, columnisten, politici en opiniemakers consequent weg gezet als complotdenkers, wappies of gekkies. Het labelen van kritische, wakkere burgers met deze termen is erg schadelijk voor de persoon in kwestie omdat een wappie naar iemand verwijst die verstandelijk beperkt of niet goed wijs is. De redenering die achter deze duiding zit is dat het blijkbaar gelegitimeerd is om de mening of het wereldbeeld van een verstandelijk beperkt persoon niet serieus te nemen. Deze duiding is ook schadelijk voor de samenleving als geheel omdat een grote groep burgers met een bepaalde mening of wereldbeeld de toegang tot de media en het maatschappelijk debat ontzegd wordt. Dit heet discriminatie op basis van opvatting of wereldbeeld. Maar bovendien is het gebruik van het woord wappie ter duiding van deze groep burgers volkomen onterecht naar nu blijkt omdat zij beschreven werkwijze in hun zoektocht naar waarheid juist hadden geagendeerd en benoemd. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel.

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.