De kracht van kwetsbaarheid

Joris Linssen interviewt in het programma ‘Hello Goodbye’ een bejaarde man van zesentachtig jaar die in de aankomsthal van Schiphol op de komst van zijn vriend Ben uit Canada staat te wachten.

Ben is van zijn leeftijd, vertelt de man aan Joris. Hij had na het recent overlijden van zijn vrouw één wens: op vakantie naar Nederland.

Ze zijn boezemvrienden sinds ze kunnen lopen en beiden in Deventer opgegroeid. Ben is in 1953 met zijn vrouw naar Canada geëmigreerd. Op de vraag van Joris waarom hij destijds niet met Ben is meegegaan naar Canada antwoordt hij dat hij dat wel overwogen heeft maar dat het feit dat hij na het overlijden van zijn oudste broer in de oorlog nog de enige zoon in het gezin was, hem in die tijd heeft doen besluiten in Nederland te blijven.

Vriendschap

Ondanks dat hij Ben soms jarenlang niet zag zijn ze toch altijd bevriend gebleven. Hij heeft een speciale band met Ben. Hij houdt van hem, vertrouwt hij Joris toe. Op de vraag van Joris wat vriendschap voor hem betekent antwoordt de man: ‘elkaar vertrouwen, kunnen delen en trouw blijven aan elkaar’. Trouw zijn ze beiden zeker getuige hun vriendschap van vijfentachtig jaar.

Wanneer hij Ben, die door zijn dochter begeleid wordt, een eindje verderop in de hal gevonden heeft omhelzen ze elkaar lachend. Ze hebben aan weinig woorden genoeg. Hand in hand lopen ze richting de uitgang. Blij om elkaar te zien en bang om elkaar kwijt te raken.

Drie weken later ontmoet Joris beide mannen opnieuw. Deze keer in de vertrekhal van Schiphol. Ze worden beiden opnieuw begeleidt door dochter of kleindochter. Op de vraag van Joris hoe zij de afgelopen drie weken ervaren hebben antwoordt de bejaarde man dat hij blij is dat hij de afgelopen weken samen met Ben heeft mogen door brengen. Ze hebben het leuk gehad samen. Toch is hij verdrietig. Hij beseft dat dit afscheid voorgoed zal zijn. De reis naar Canada is op zijn leeftijd te vermoeiend en Ben is niet meer ‘helemaal goed’. Hij heeft opnieuw de hand van Ben stevig vast. De tranen biggelen over mijn wangen. De man doet zich niet stoerder voor dan hij is en geeft zijn liefde voor Ben en zijn verdriet de ruimte die ze verdienen. Hij staat symbool voor de kracht van kwetsbaarheid.

Bericht Delen?!

4 reacties op “De kracht van kwetsbaarheid

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.