Een samenleving is geen marktplaats

Let een beetje op elkaar’ de laatste woorden van de corona-toespraak van onze premier twee weken geleden. Nou Mark, wij burgers letten op elkaar. Daartoe zijn wij na de uitkleding van de basiszorgverzekering, de bezuinigingen op het politieapparaat, in de rechtspraak en het onderwijs genoodzaakt. Maar uh ….let jij dan een beetje op de kwaliteit en kwantiteit van de benodigde ziekenhuis- en ouderenzorg?

Dus liever niet in opeenvolgende jaren passief toezien hoe zorgverzekeraars bezuinigen op IC-bedden en IC- personeel terwijl de bevolking groeit en vergrijst (of heb ik iets gemist en worden burgers in het kader van zelfredzaamheid tegenwoordig geacht de logeerkamer om te toveren tot een IC-tje?). Ter vergelijking: Duitsland heeft de beschikking over vier maal zoveel ziekenhuisbedden per duizend inwoners als Nederland.

Liever niet jaar in jaar uit passief toezien hoe de kabinet en werkgevers weigeren de lonen van het verplegend personeel te verhogen en tegelijkertijd de wens en belofte uitspreken het tekort aan verplegend personeel aan te vullen. En dan, vandaag de dag, bij herhaling vermelden hoe hard de samenleving deze verzorgenden nodig heeft en hoe geweldig ze zijn.   

Deze periode maakt duidelijk wat de meeste burgers al lang weten: deze verzorgenden verdienen een salaris comform hun werkelijke waarde voor de samenleving in plaats een salaris conform hun marktwaarde. Dat had je je eerder mogen realiseren Mark. Er was namelijk geen helderziende blik nodig om te kunnen voorspellen dat dit bedden en personeelstekort vroeg of laat zou kunnen leiden tot een materiële en personele crisis op de IC.

Ook liever niet Lyme en Q-koorts patiënten in de kou laten staan. Of de aan een plasregime onderworpen ouderen in het verpleeghuis laten wegkwijnen vanwege een door bezuinigingen ontstaan personeelstekort en tegelijkertijd multinationals vrijwaren van het betalen van winstbelasting. En dan, de voorbije weken, te pas en te onpas communiceren dat het kabinet zo begaan is met kwetsbare ouderen en zieken. Huh?

Ik blijf thuis, houd afstand en hou graag rekening met ouderen en zieken. Hoop dat jij recent een ingrijpende metamorfose hebt ondergaan en inmiddels meent wat je zegt Mark maar vermoed dat ik opnieuw getuige ben van een hilarisch toneelstuk gespeeld door een getalenteerd acteur die voor zijn rol als Minister President moeiteloos in aanmerking komt voor een gouden kalf.

Oh ja, nog één laatste welgemeend advies; volg liever niet klakkeloos het advies van virologen op die aandelen in vaccins bezitten of op een andere wijze gelieerd zijn aan farmaceutische bedrijven. Belangenverstrengeling heet zoiets toch? Commerciële belangen zouden toch niet van invloed dienen te zijn op beslissingen betreffende de volksgezondheid? Mensen, van vlees en bloed, weet je wel. Een samenleving is geen marktplaats.

 

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.