Vergelijken

Er ontstaat grote ophef in de samenleving wanneer de huidige zorgcapaciteitscrisis wordt vergeleken met de jodenvervolging van 75- 80 jaar geleden. 
 
Juist omdat de jodenvervolging zo n zwarte bladzijde in de geschiedenis is zijn wij het aan de slachtoffers van deze humanitaire ramp van ongekende omvang en onze voorouders verplicht een vergelijking met deze periode te maken als daar ook maar enige aanleiding toe is. Die aanleiding is er op dit moment omdat feitelijk gezien voor het eerst sinds 1940-45 een wettelijk verbod tot toegang voor bepaalde voorzieningen op stapel staat voor een specifieke bevolkingsgroep.
 
Een vergelijking die noodzakelijk is om de signalen en de sociaal psychologische mechanismen die tot deze zwarte bladzijde uit de wereldgeschiedenis hebben geleid te herkennen, erkennen en in de kiem te smoren juist met als doel een herhaling te voorkomen. En ja, ik neem een aantal van deze mechanismen opnieuw in de samenleving waar.
 
Deze vergelijking wordt gemaakt om medeburgers te waarschuwen en niet om de ernst van de maatschappelijke situatie van nu te vergelijken met die van 80 jaar geleden.
 
Een waarschuwing die gezien het feit dat de huidige wettelijke (doch ongrondwettelijke) toegestane uitsluiting van een specifieke bevolkingsgroep door een groot deel van de bevolking sterk genormaliseerd wordt, heel noodzakelijk is. Dit normaliseren van deze uitsluiting duidt op een grote maatschappelijke geestelijke crisis.
Noodzakelijk zodat we later niet kunnen zeggen; we stonden erbij en keken ernaar of we stonden erbij en keken om wat voor reden dan ook weg.
 
Neem je verantwoordelijkheid in deze, al is dat in het klein.
 

Bericht Delen?!

Reactie Achterlaten

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.